Smartum language switcher

Palveluseteli vapautti raskaalta kilpailuttamiselta

Lahden kaupunki on laajentanut kunnallista lääkinnällisten kuntoutuspalveluiden valikoimaansa palvelusetelillä. Tavoitteena ovat joustavammat palvelut ja ovien avaaminen uusille yrittäjille.

Lääkinnällisten kuntoutuspalveluiden palveluseteliä voidaan Lahdessa myöntää muun muassa fysio- ja lymfaterapiaan, lasten fysio- ja toimintaterapiaan, puheterapiaan ja neuropsykologisen terapian palveluihin. Käyttäjiä riittää kaikenikäisissä.

Joustavaa ja asiakaslähtöistä palvelua

Kaupungin kokemukset 2011 käyttöönotetusta palvelusetelistä ovat olleet positiivisia, joskin palveluntarjoajia kaivattaisiin useilla terapia-alueilla nykyistä enemmän. Seteli on kuitenkin helpottanut palveluiden järjestämistä, sillä se on säästänyt kaupungin ostopalveluihin kuuluvalta jatkuvalta kilpailuttamiselta.

”Palveluiden kilpailuttaminen on hankalaa ja työlästä, mikä johtuu esimerkiksi laatukriteerien määrittelemisen vaikeudesta. Uskon, että kilpailutusten poisjäänti on ollut samanlainen helpotus yrittäjille kuin meillekin. Palvelusetelin myötä yrittäjät voivat alkaa palveluntarjoajiksi milloin tahansa, mikä tekee toiminnasta joustavaa ja asiakaslähtöistä”, Lahden kaupungin kuntoutuspäällikkö Pirkko Heinonen kertoo.

Sähköinen seteli on helppo hallinnoida

Palvelusetelin käyttö on lisännyt yhteistyötä kaupungin ja palvelutarjoajien välillä ja osaltaan edistänyt yrittäjyyttä. Lahti vaihtoi paperisen setelin sähköiseen Smartum Palveluseteliin vuoden 2013 alusta ja on sen jälkeen päässyt helpommalla myös palveluiden hallinnoimisen, kuten laskutuksen kanssa.

”Sähköisen palvelusetelin etuihin kuuluu, että hallinnointi tapahtuu verkossa ja tilastojen avulla on helppo seurata setelien myöntämistä ja budjettia.”

Heinosen mukaan Lahden kokemukset ovat herättäneet kiinnostusta myös muissa kunnissa.

”Asiakkaan valinnanvapauden lisääntyminen ja palveluntuottamisen joustavuus ovat varteenotettavia etuja kaikille. Kun alkuun on päästy, tuo setelin käyttö mukanaan usein myös selviä säästöjä.”

Julkaistu 11/2015

Lue lisää Smartumin verkkopalvelusta: